Yrittäjän työterveyshuolto: Miksi ja miten huolehtia hyvinvoinnistasi

Kuten tiedämme, niin yrittäjänä toimiminen vaatii usein pitkiä päiviä, vähäisiä vapaapäiviä ja jatkuvaa sitoutumista. Tämä voi johtaa terveydellisiin ongelmiin, ellei hyvinvoinnista huolehdita systemaattisesti. Työterveyshuolto tarjoaa yrittäjille työkaluja ja tukea, jotka auttavat ehkäisemään terveysriskejä ja parantamaan hyvinvointia. Tässä artikkelissa käsitellään, miksi työterveyshuolto on tärkeää yrittäjille ja miten sitä voi hyödyntää tehokkaasti.

Miksi työterveyshuolto on tärkeää yrittäjälle?

1. Ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito Yrittäjien on helppo unohtaa oma terveys kiireisen liiketoiminnan keskellä. Pitkät työpäivät ja stressi voivat johtaa vakaviin terveysongelmiin, kuten ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen ja mielenterveysongelmiin. Työterveyshuolto tarjoaa ennaltaehkäiseviä palveluita, jotka auttavat tunnistamaan ja vähentämään näitä riskejä ennen kuin ne muuttuvat ongelmiksi.

2. Parantaa työkykyä ja jaksamista Hyvinvoiva yrittäjä on tuottavampi ja jaksaa paremmin arjen haasteet. Työterveyshuolto auttaa parantamaan fyysistä ja henkistä hyvinvointia, mikä näkyy parempana työkykynä ja jaksamisena. Tämä on erityisen tärkeää, koska yrittäjä kantaa usein kokonaisvastuun yrityksen toiminnasta ja henkilöstöstä.

Lue täältä lisää, jos yrittäjänä koet burnoutin tai loppuunpalamisen tuntemuksia.

3. Tukee liiketoiminnan jatkuvuutta Vakavat terveysongelmat voivat pahimmillaan keskeyttää yrittäjän työkyvyn ja vaarantaa yritystoiminnan jatkuvuuden. Säännölliset terveystarkastukset ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet työterveyshuollossa auttavat varmistamaan, että yrittäjä pysyy terveenä ja kykenee johtamaan yritystään pitkällä aikavälillä.

Työterveyshuollon sisältö ja palvelut

Työterveyshuollon sisältö määräytyy yrittäjän tarpeiden mukaan. Ennen yhteydenottoa työterveyshuoltoon on hyvä arvioida omat työolosuhteet ja terveydentila. Tämän jälkeen työterveyshuollon ammattilaisten kanssa voidaan suunnitella yrittäjälle sopiva työterveyshuolto. Työterveyshuollon palvelut voidaan jakaa kolmeen pääalueeseen:

1. Ennaltaehkäisevä työterveyshuolto

  • Työpaikkaselvitykset: Arvioidaan työolosuhteiden terveysriskit ja ehdotetaan parannuksia.
  • Terveystarkastukset: Säännölliset tarkastukset, joilla seurataan yrittäjän terveyttä ja hyvinvointia.
  • Neuvonta ja ohjaus: Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää neuvontaa, kuten ravitsemus-, liikunta- ja stressinhallintaohjeita.

2. Sairaanhoito

  • Yleislääkäritasoisen sairaanhoidon palvelut: Perusterveydenhuolto, johon kuuluvat esimerkiksi sairauskäynnit ja reseptien uusiminen.
  • Erikoislääkäripalvelut: Tarvittaessa erikoislääkäreiden konsultaatiot ja hoidot.
  • Laboratorio- ja kuvantamistutkimukset: Tarvittavat laboratoriokokeet ja kuvantamistutkimukset, kuten röntgen ja magneettikuvaus.

3. Kuntoutus

  • Fysioterapia: Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien hoito ja ennaltaehkäisy.
  • Työkykyarviot ja kuntoutussuunnitelmat: Arviot työkyvystä ja suunnitelmat kuntoutuksen tueksi.
  • Mielenterveystuki: Psykologin tai psykoterapeutin palvelut stressin, ahdistuksen ja masennuksen hoitoon.

Työterveyshuollon kustannukset ja korvaukset

Työterveyshuollon kustannukset voivat jakautua yrittäjän kannalta merkittävästi. Onneksi Suomessa on mahdollista saada Kelalta korvauksia työterveyshuollon kuluista. Kustannukset jaetaan kahteen korvausluokkaan:

Korvausluokka I: Ehkäisevä työterveyshuolto

  • Kela korvaa 60 % ehkäisevän työterveyshuollon hyväksytyistä kustannuksista.
  • Korvattavia kuluja ovat esimerkiksi työpaikkaselvitykset, terveystarkastukset ja ensiapuvalmiuden ylläpito.

Korvausluokka II: Sairaanhoito

  • Kela korvaa 50 % sairaanhoidon hyväksytyistä kustannuksista, kun yrittäjällä on sopimus työterveyshuollosta, joka sisältää sekä ehkäisevän työterveyshuollon että sairaanhoidon palvelut.
  • Korvattavia kuluja ovat esimerkiksi sairaanhoitokäynnit, laboratoriokokeet ja erikoislääkäripalvelut.

Kela vahvistaa vuosittain korvausluokkien enimmäismäärät, jotta ne vastaavat yleistä kustannuskehitystä. Lue lisää Kelan sivuilta.

Yrittäjän työterveyshuollon verotus

Yrittäjän on hyvä tietää, että työterveyshuollon kustannukset ovat verovähennyskelpoisia, kun ne kuuluvat Kelan korvaamaan työterveyshuoltoon.

Tämä tarkoittaa, että yrittäjä voi vähentää työterveyshuoltoon liittyvät kulut verotuksessa, mikä pienentää verotettavaa tuloa ja siten myös maksettavan veron määrää. Verovähennyksen saamiseksi kustannusten tulee olla kohtuullisia ja liittyä suoraan yrittäjän työkyvyn ylläpitämiseen ja parantamiseen. Tämä kattaa sekä ehkäisevän työterveyshuollon että sairaanhoidon kustannukset.

Miten järjestää työterveyshuolto?

1. Arvioi tarpeesi: Ennen työterveyshuoltopalvelun hankkimista on tärkeää arvioida omat tarpeesi. Mieti, millaisia terveysriskejä työhösi liittyy ja millaista tukea tarvitset hyvinvointisi ylläpitämiseksi.

2. Valitse palveluntarjoaja: Työterveyshuoltopalveluja tarjoavat sekä julkiset terveyskeskukset että yksityiset lääkäriasemat. Voit valita itsellesi sopivan palveluntarjoajan esimerkiksi läheisyyden, palveluiden kattavuuden ja kustannusten perusteella.

3. Laadi sopimus: Kun olet valinnut palveluntarjoajan, voit yhdessä heidän kanssaan laatia työterveyshuoltosopimuksen. Sopimuksessa määritellään, mitä palveluita työterveyshuolto sisältää ja miten usein niitä tarjotaan. Sopimus tulee arvioida ja päivittää säännöllisesti, jotta se vastaa muuttuvia tarpeita.

4. Hyödynnä palvelut: Kun sopimus on tehty, hyödynnä työterveyshuollon tarjoamia palveluita aktiivisesti. Käy säännöllisissä terveystarkastuksissa, osallistu neuvontaan ja ohjaukseen sekä seuraa työterveyshuollon suosituksia terveytesi ylläpitämiseksi.

Työterveyshuollon hyödyt yrittäjälle

1. Parempi terveys ja hyvinvointi: Säännölliset terveystarkastukset ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet auttavat pitämään yrittäjän terveenä ja ehkäisemään sairauksia. Hyvinvoiva yrittäjä jaksaa paremmin ja on tuottavampi.

2. Vähemmän sairauspoissaoloja: Ennaltaehkäisevä työterveyshuolto vähentää sairauspoissaoloja ja varmistaa, että yrittäjä pystyy hoitamaan yrityksen päivittäiset toiminnot. Tämä parantaa yrityksen toiminnan jatkuvuutta ja taloudellista tulosta.

3. Kustannussäästöt: Vaikka työterveyshuollon järjestäminen vaatii aluksi investointeja, se voi pitkällä aikavälillä säästää kustannuksia vähentyneiden sairauspoissaolojen ja paremmalla terveydellä saavutettujen tehokkuushyötyjen myötä.

4. Vahvempi työnantajaimago: Yrittäjä, joka huolehtii omasta ja työntekijöidensä terveydestä, luo positiivisen työnantajaimagon. Tämä auttaa houkuttelemaan ja pitämään parhaat työntekijät, mikä on tärkeää yrityksen menestyksen kannalta.

Yhteenveto yrittäjän työterveyshuollosta

Yrittäjän työterveyshuolto on tärkeä osa liiketoiminnan menestystä ja jatkuvuutta. Se auttaa ehkäisemään terveysriskejä, parantamaan hyvinvointia ja ylläpitämään työkykyä. Työterveyshuollon järjestäminen vaatii aluksi investointeja, mutta sen hyödyt näkyvät nopeasti parempana terveytenä, vähempinä sairauspoissaoloina ja tehokkaampana tekemisenä – mitä usein yrittäjältä vaaditaankin.

Monesti yrittäjä pitää huolta kyllä muista, mutta oma hyvinvointi ja sen turvaaminen voivat jäädä vähemmälle huomiolle.

Pidä siis, hyvä yrittäjä, itsestäsi huolta.

Ota meihin yhteyttä!
Me luomme sinulle lisää aikaa työpäivääsi. Ota meihin yhteyttä ja katsotaan, miten voisimme sinua palvella. 
LAITA MEILLE VIESTIÄ!
eemil@etaassari.fi