Uuden yrityksen perustamisessa on paljon asioita. Yksi niistä on tämä: toiminimi vai osakeyhtiö? siinäpä vasta kysymys! Tämä kysymyshän on osittain myös mielipiteestä riippuvainen, eli täyttä faktaa on tämän suhteen turha hakea.
Mielipiteeni on seuraava. Jos haluat laskuttaa tekemääsi työtä silloin tällöin esim. päivätyön ohessa, on toiminimi tai kevytyrittäjyys oikeinkin helppo ja hyvä tapa saada rahat asiakkaalta pois.
Jos taas teet yrittäjänä täysipäiväisesti töitä ja haluat toimia yrittäjänä liiketoimintaasi kehittäen, on osakeyhtiö mielestäni lähes ainoa oikea ratkaisu. Lue täältä, miten voit yksinyrittäjänä tehdä töitä tehokkaasti ilman, että lisäät työtunteja.
Anna kun perustelen.
Toiminimi on yhtä kuin sinä. Kaikki raha minkä toiminimelläsi laskutat, on heti sinun ja verottajan rahaa. Jos saat toiminimellä rahaa pankista, olet naimisissa lainasi kanssa henkilökohtaisesti, kunnes maksat lainan korkoineen pois. Kaikki riskit, jotka voivat kaatua yritystoimintasi päälle, katuu myös sinun päällesi.
Jos sinulla olisi osakeyhtiö, liikevaihto ei ole sinun henkilökohtaista verotettavaa tuloa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että voit jättää firmaasi rahaa esim. sijoitustoimintaa tai ihan säästämistä varten suoraan säilöön ilman, että olet joutunut nostamaan rahat ensin omalle tilillesi ja maksamaan niistä ansiotuloverot. Ja kuten kaikki tiedämme, niin ansiotuloverotushan kasvaa progressiivisesti, joten tietyn pisteen jälkeen verottaja vie tuloistasi vain isomman siivun.
Jos sinulla on osakeyhtiö, niin sen yrittäjänä voit nostaa rahaa sen verran kuin elämääsi tarvitset ja loput voit jättää yrityksen sisälle ja säästää tai sijoittaa ne. Tällöin säästyt henkilökohtaiselta turhalta verotukselta.
Toisin kuin toiminimessä, osakeyhtiössä et ole omalla rahallasi vastuussa kuin sijoittamasi summan verran. Toki jos menet tekemään rikoksen, niin päättäjänä häkki voi toilailustasi heilua. Jos esimerkin vuoksi omistat raksafirman ja sinulla on 30 000 euron edestä lainaa, niin nuo lainat eivät tule konkurssin edessä sinun maksettavaksi ellet ole mennyt lainaa takaamaan. Jos olet toiminimiyrittäjä, niin saat varmasti maksella nuo rahat henkilökohtaisesti loppuun asti.
Ylipäätään on suorastaan hullua, että bisnestä, jossa tarvitaan suurta varastoa, pyöritettäisiin toiminimen kautta – riskit ovat valtavat, vaikka niiden ei oikeasti tarvitsisi olla.
Perustamiskulut ovat kummassakin nykyään halvat eli sen verukkeella päätöstä ei kannata tehdä. Nykyään osakeyhtiötä perustaessa ei edes tarvita omaa pääomaa. Eli käytännössä vain rekisteröintikulut ja that’s it.
Se missä kuluja alkaa muodostumaan enemmän osakeyhtiön puolelle, on kirjanpito- ja pankkikulut. Jos esim. kevytyrittäjänä tai puhtaana toiminimiyrittäjänä saat kirjanpidon 50 eurolla kuukaudessa, niin osakeyhtiössä sellainen realistinen kirjanpidosta ja siihen tarvittavasta softasta on 100-200 euron väliin, riippuen liiketoiminnan luonteesta. Toinen asia on pankkimaksut, eli niihin pitää varata se n. 20 euroa kuukaudessa yritystilin takia.
Jos yrittäjä toimii päätoimisena yrittäjänä, niin kuluerot toiminimen ja osakeyhtiön välillä ovat minimaaliset isossa kuvassa. Edelleen vaaka oman kokemukseni mukaan kallistuu positiivisessa mielessä osakeyhtiön puolelle.
On valitettavaa mutta totta, että rahoitusta ja yritystukea on vaikeaa tai jopa mahdotonta saada toiminimelle. Vaikka kuinka liiketoimintasi olisi hyvä, niin esim. Business Finlandin Innovaatioseteliä et toiminimellesi saa, vaikka kuinka perustelisit. Sen saa vain, jos on osakeyhtiö.
Ylipäätään pankkirahoitus on myös hyvin tiukassa, ja yksi isoimmista haasteista niiden yksinyrittäjien kohdalla, joilla on toiminimi käytössä.
Näidenkin syiden pohjalta on helppoa asettua osakeyhtiön kannalle, vaikka tarkoituksena olisikin työllistää vain itsensä.
Tämä teksti ei ole missään nimessä kaiken kattava, vaan enemmänkin subjektiivisten kokemusten myötä ”faktaksi” muodostunut näkemys. Olen joutunut huomaamaan, että ne mahdollisuudet, jotka ovat tarjolla osakeyhtiöille, niin ne ovat vain mahdottomia haaveita toiminimiyrittäjien keskuudessa. Se on sääli – ei sen takia, että toiminimessä olisi jotain säälittävää tai pahaa, vaan sen takia, ettei mahdollisuudet yrityksen kautta säästämiseen tai rahoittamiseen ole samat näiden yritysmuotojen välillä.
Kun teet näitä päätöksiä, älä mene sieltä mikä on halvin, vaan yritä miettiä asioita hieman pidemmällä tähtäimellä. On kuitenkin syytä muistaa, että aina voit siirtyä toiminimestä osakeyhtiöön ja vice versa. Toki y-tunnus voi matkan aikana vaihtua.
Jos tarvitset apua yrittäjäarkesi pyörittämiseen, ota meidän assistenttipalveluumme yhteyttä. Autamme enemmän kuin mielellämme!